老宅 新生
Emotional extension of home: old mansion. Re-born

367m² / Pingtung,Taiwan

一個遊子,從懵懂的少年時離家,至今過了25個年頭,因著對故鄉的思念.決定回到自己的老家,將這個<家>的故事,重新演繹,世代相傳.

A traveler left home at his ignorant teen age. Twenty-five years have gone by when he was driven by his memories of home and decided to return to his hometown. He re-interpreted the store of “home” and passed it down from generation to generation.

回顧這座30年屋齡的獨棟別墅,使用年限已久,加上風雨因素所產生的滲水問題,因此多以鐵皮屋頂覆蓋方式防水、防曬,逐年外加的構成,漸漸地,外觀已不符合當今美學觀點。如何在原有的建築框架下,修飾既有的鐵皮構件及外觀,進行城市的景觀再造,重新賦予城市鄉鎮全新的設計提案。再者,又如何引入光線及風,活化老舊的室內空間,以新的思維進行老宅翻修。

When we look back at this 30-year-old mansion, we remember it was an extremely old but long-standing building with a leakage problem. The leakage and insulation problems were fixed by building iron huts on top of the original structure. The patchwork of building layers and layers of iron huts over the years resulted in outdated aesthetic concept. How to modify the pre-existing element and external appearance of iron structure under the original architectural framework and recreate a landscape in sync with the urban environment generated a brand new design proposal for the urban and rural setting. In addition, how to introduce lights and winds into the house to re-energize the old interior space in order to renovate the old mansion with a new thinking.

透過建築,重新連結人與環境,引入光與風,同時延伸至室內空間景致,視覺所及是手刷質感地磚,輔搭原木及溫潤木皮,呈現自然生成的空間感受,讓老宅以全新的姿態,延續家人的情感。

We reconnected men and environment through architecture by introducing lights and winds, which also extends to the view of indoor space. You can see hand-brushed texture tiles everywhere, complemented by wooden floor and warm veneer, presenting a spatial feeling of natural environment. All of these details gave the old mansion a transformed existence.