光 流動
Light Flowing

本案坐落的位置在高密度的住商混合區,喜愛享受自在悠閒賞鳥的業主,選擇擁有左右兩側大戶外陽台的住宅,具備三面採光。每個房間藉由對外窗的聯繫,與景觀陽台產生共鳴。

This project is located in a high-density mixed residential and commercial district. The owner who enjoys casual bird watching activities chose to keep two large outdoor balconies on both sides of the apartment. The apartment is surrounded by lights from three different directions. Each room opens into the balcony through a window.

以輕鬆、自然表現與外陽台流通的舒適環境為設計主軸,地面以低調平光石英磚鋪設,表現溫潤質感,釋放對於地坪的過分操控。入口玄關選用表情豐富的石材屏風,自然的紋理,增添空間的獨特性。不到頂的電視牆,界定了餐廳與客廳,空間在視覺與光線自由流洩穿梭中,串連了戶外景觀,而更顯寬敞。

The design concept for this project centers on a relaxing, natural presentation and comfortable environment of outdoor balconies. The floors are paved with low-profile plain porcelain tiles to provide a warm and smooth texture which gives the control of the space back to the apartment. For the entrance, we used an expressive stone screen. The natural texture of the screen adds to the uniqueness of the entire space. The half-height TV wall defines the dining room and living room. The half-open space allowed free passing of vision and lights, connecting the indoor and outdoor landscapes and ultimately opening up the entire living space.

考量業主需求與地理環境,戶外景觀陽台貫通了整體設計概念,將景觀優勢延續至室內空間,因此自空間的定性到材料選樣,所因應而生的空間氣度,營造了一種內斂、優雅的自在氛圍,映襯室外景觀綠意,建構出其本身的價值所在,追求心中簡單樸實的生活態度。

In consideration of the owner’s requirement and geological environment of the project, the outdoor balconies were the center of the design concept, which brings the landscape from outdoor to indoor space. As a result, the magnanimity of the space inspired from the characteristics of the space and choice of materials created a subtle, elegant and relaxing ambience, reflecting the outdoor landscape and greenery. The design depicted the value of the apartment and portrayed a living attitude that seeks simple inner peace.